Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Bevægelsessensorer er en del af fremtidens by

By 26 June 20193 Juni 2021Geen reacties

Geen probleem voor smart en energieffektiv belysning er der ingen vej udenom bevægelsessensorer. Mulighederne med teknologien er mange, men markset møder stadig en vis tøven hos kommunerne.

Hver dag er millioner uit lygtepæle en anden gadebelysning over hele verden tændt, også på tidspunkter, hvor der ikke er behov for det. Ifølge den hollandske virksomhed Tvilight, der producer smart gadebelysning, koster gadebelysningen i Europa 27 miljoen euro om dagen.

Et af scrittene i retning mod bedre, smartere en meget energieffektiv gadebelysning er at bruge bevægelsessensorer. I Europas førende living lab for intelligent udendørsbellysning en Smart City-teknologier, DOLL Living Lab in Albertslund, hvor mange store virksomheder demonstrerer deres producter, har de bemærket en forandring imarket.

"Mange af de Smart City-løsninger, der senest er blevet zat op i DOLL, har bevægelsessensorer og vi forventer at se mange flere frmover", zegt Kim Brostrøm, der leder van DOLL Living Lab.

"Vi ser også, at flere og flere virksomheder arbejder sammen om at skabe nye produkter, fordi bevægelsessensorer kanbineres med gadebelysning og trafiktælling, bare for at nævne nogle få eksempler påjereder de mange."

Spar tot 80 procent energie

En door de virksomheder, der demonstrerer deres produkter i DOLL Living Lab, er hollandske Tvilight. Ifølge grundlægger en administrerende direktør Chintan Shah, er der tre store fordele ved at integrere bevægelsessensorer i gadebelysning.

“Voor det første kan bevægelsessensorer hjælpe med at spare en hel del energy, faktisk op til 80 procent. Bekijk de reisplanner van de mindre travle timer van døgnet ved at dæmpe lyset, når der ikke er nogen mennesker i et område. Så snart bevægelsessensoren opfanger aktivitet, for eksempel en fodgænger, cykel eller bil, lyser de omgivende gadelygter automatisk op. I stedet for kun at tænde én lampe og lyse direkte på personen, skaber vi en ring af lys omkring personen for at øge vedkommendes sikkerhedsfølelse. Denne ring følger borgeren. Dus det er ligesom Michael Jacksons moonwalk, mannen med gadelys, "verklaarder Chintan Shah.

“For det andet kan bevægelsessensorer bidrage til at reducere omkostningerne til vedligehold, fordi lyset ikke brænder ved fuld styrke hele tiden, og for det tredje kan vi minimere lysforureningen, der forstyrer natdyr og fuglely set, ved at reducer det.”

Bevægelsessensorer understøtter intelligente planning

En af Tvilights producter bliver brugt over 100 togstationer i Holland, en selskabet har vundet udbuddet om at forsyne over 350 stationer med smart belysning, der er baseret på bevægelsessensorteknologi.

“Togstationer er en unik form for offentlige rum med ofte meget lange perroner. Der er meget få mennesker uden voor myldretiden. Lyset is zichtbaar op hensyn til ldre mennesker en personer med særlige behov. Med bevægelsessensoren kan vi regulere lysstyrken afhængig af, hvornår folk er der og dæmpe eller skrue op for lyset i henhold til det,” siger Chintan Shah.

Med bevægelsessensorerne kan Tvilight også lave “heatmaps” over togstationerne, som kan brugge til at indrette stationen smartere en placere faciliteter såsom informationsstande en kiosker, hvor passagererne er, og til at vise rengøringspersonalet der hvor på stationent voor louter rengøring.

Tvilight lancerer snart en række bevægelsessensorer, der er kompatible med standarden ”Zhaga book 18.” Standarden er udviklet van det globale Zhaga-konsortium, der består van internationale belysningsvirksomheder. Formulier bij sætte en række specifikationer op, der gør det muligt bij anvende LED-lyskilder fra forskellige leverandører på kryds en tværs og i sammenhæng med en bevægelsessensor eller et kommunikationsmodul.

 

Artiklen blev oprindeligt udgivet af Poort 21

Close Menu