Skip to main content
News

Slimme Groningse lantaarnpaal lokt lichtproducent Osram

By November 6, 2016February 8th, 2020No Comments

De Duitse lichtproducent Osram, sinds jaar en dag de grote concurrent van Philips Lighting, heeft een belang van 47,5% genomen in het jonge technologiebedrijf Tvilight uit Groningen. Met de hierbij horende investering, plus de ervaring en schaalgrootte van Osram hoopt Tvilight zich verder internationaal te kunnen ontwikkelen. Voor Osram biedt dit een mogelijkheid om zijn achterstand op Philips Ligthing op het gebied van ‘slimme’ digitale straatverlichting in te lopen.

Zelfdimmend

Tvilight is bedenker van slimme lantaarnpalen, waarvan de lampen dimmen zodra er geen verkeer meer in de buurt is. Via zijn digitale verlichtingstechnologie richt het bedrijf zich met zijn computersoftware intussen ook op andere takken van sport. Zo loopt op dit moment in Den Haag een proef om de luchtkwaliteit te meten via sensoren die zijn aangesloten op het digitale lichtnetwerk. Ook ontwikkelt de onderneming systemen voor verkeersmanagement, die zijn verbonden aan de straatlantaarns.

Het bedrijf is opgezet door Chintan Shah (36). Hij vertrok vanuit India naar Nederland om te gaan studeren aan de Technische Universiteit Delft, werkte enige tijd als ingenieur in de energiesector en begon daarna zijn eigen bedrijf. Vier jaar na de start van Tvilight werken er veertig mensen aan zo’n honderd projecten in tien verschillende landen.

Naast het hoofdkwartier in Groningen heeft Tvilight kantoren in Amsterdam en Ahmedabad, de hoofdstad van de west-Indiase deelstaat Gujarat. Het bedrijf investeert veel in de ontwikkeling van eigen technologie. De omzet is met €2 mln nog uiterst bescheiden.

‘Osram is goed indoor’

Tvilight blijft opereren als een zelfstandig bedrijf. Via zijn aandeelhouderschap, waarover verder geen financiële details worden gemeld, zet Osram in op een strategische samenwerking met het technologiebedrijf uit Groningen. ‘Onze armaturen intelligent maken stelt ons in staat onze portfolio voor verlichtingsoplossingen uit te breiden en op deze manier onze klanten producten aan te bieden met nog meer toegevoegde waarde’, aldus Eladia Pulido, de chief executive officer van Osram-onderdeel Lighting Solutions.

Shah heeft voor verdere kapitaalversterking niet gesproken met Philips Lighting, een bedrijf waarmee hij samenwerkt en in de toekomst ook wil blijven samenwerken. ‘Zij hebben vergelijkbare techniek’, zegt hij hierover. ‘Osram is wel goed indoor, maar niet outdoor. Daar kunnen wij iets aan toevoegen.’

Zelf denkt Shah te kunnen profiteren van de ervaring, schaal en financiële kracht van de Duitsers. Zo is Tvilight in gesprek met een ‘iconische’ Duitse stad voor slimme straatverlichting. Een van de voorwaarden is wel dat het bedrijf er financieel goed voor staat. Shah: ‘Voor grotere opdrachten hebben wij een sterke balans nodig.’

By Job Woudt

Published on November 6, 2016

From: FD