News

Update: Tvilight verlaagt energieverbruik en beperkt lichtvervuiling van straatverlichting

By December 13, 2013 February 5th, 2020 No Comments

Prorail, verantwoordelijk voor het merendeel van de treinstations in Nederland, start samen met de Delftse start-up Tvilight een proef voor doelgerichter gebruik van licht op perrons (DuurzaamBedrijfsleven). Op rustigere perrons kan het licht prima gedimd worden als er ’s avonds en ’s nachts geen reizigers aanwezig zijn. De technologie van Tvilight, in eerste instantie ontwikkeld voor het adaptief dimmen van straatverlichting, vind hier een mooie nieuwe toepassing.

De proef start op drie stations in Drenthe (Beilen, Hoogeveen en Meppel). Hier zal de perronverlichting worden gedimd tot 40% wanneer er geen mensen aanwezig zijn. De prestaties van de automatische dimmers zullen een jaar lang worden gemonitord, bij succes zal Prorail de technologie uitrollen naar alle stations die het in beheer heeft. Dat scheelt dan niet alleen een flink in de energiekosten maar reduceert ook de lichtvervuiling voor omwonenden.

By Thijs ten Brinck

Published on December 13, 2013

From: http://www.wattisduurzaam.nl/3410/energie-besparen/smart-grids/tvilight-verlaagt-energieverbruik-en-beperkt-lichtvervuiling-van-straatverlichting/