Skip to main content
News

Osram investeert in slimme Nederlandse straatlantaarns

By November 7, 2016February 8th, 2020No Comments

Het Duitse verlichtingsconcern Osram neemt een minderheidsbelang in Tvilight. Deze spin-off van de TU Delft ontwikkelt straatlantaarns die met sensoren hun omgeving in de gaten houden en dimmen als er niemand in de buurt is. Met de investering – volgens het Financieele Dagblad gaat het om een belang van 47,5 procent – zegt het bedrijf zijn marktleiderschap te kunnen versterken en verder te kunnen uitbreiden op het gebied van slimme steden, bijvoorbeeld naar monitoring van luchtkwaliteit en verkeersmanagement met behulp van de lantaarns. Osram voegt zich als aandeelhouder bij Ponooc, kapitaalschieter van het eerste uur.

Het gepatenteerde systeem van Tvilight is ontwikkeld door Chintan Shah, oud-student technologiemanagement van de TU Delft. De elektronica is op elke dimbare lantaarnpaal te installeren. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de bestaande tuinlamp met sensor. Bij Shahs oplossing lichten echter alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit, maar dimmen tot ongeveer twintig procent van de reguliere sterkte. Zo beweegt de voorbijganger zich als het ware in een cirkel van licht.

Behalve in Delft, waar het researchlab is gevestigd, heeft Tvilight inmiddels kantoren in Amsterdam, Groningen en het Indiase Ahmedabad. In totaal werken er een kleine veertig mensen, die samen ongeveer twee miljoen euro omzetten. De afgelopen vier jaar heeft het bedrijf zijn open technologie geïnstalleerd in meer dan tien landen over de hele wereld. Het heeft ruim honderd projecten uitgerold, onder meer op de NS-stations van Beilen, Hoogeveen en Meppel, op Schiphol, in meer dan dertig plaatsen in Nederland, in de Duitse steden Berlijn, Düren, Keulen en Münster en in de Koreaanse hoofdstad Seoel.

Tvilight blijft zelfstandig opereren; via een strategische samenwerking wil Osram inspringen op de groeiende vraag naar slimme straatverlichting en de achterstand verkleinen die het daar heeft op grote rivaal Philips Lighting. Het Duitse concern is goed indoor maar outdoor kan Tvilight iets toevoegen, aldus Shah in het FD.

By Nieke Roos

Published on November 7, 2016

From: Bits&Chips