Skip to main content
News

Osram voor helft eigenaar van innovatieve Groningse startup Tvilight

By November 7, 2016February 8th, 2020No Comments

De Duitse lampenproducent Osram wordt voor bijna de helft eigenaar van de Groningse startup Tvilight. Dat bedrijfje richt zich op slimme lantaarnpalen, die reageren op verkeer en voorbijgangers. Osram is wereldwijd marktleider in verlichtingstechnologie. Tvilight ziet zichzelf als marktleider als het gaat om slimme straatverlichtingssystemen. Het bedrijf maakt sensoren die ervoor zorgen dat een lantaarnpaal aan gaat zodra er een auto of een voorbijganger aan komt. Op andere momenten wordt het licht gedimd en dat levert een enorme energiebesparing op. De slimme lantaarnpalen worden overal op de wereld gebruikt, waaronder het P+R terrein bij Hoogkerk.

“Deze investering is een mijlpaal in de groei van Tvilight. Hiermee zijn we een serieuze technologische speler in de mondiale markt van openbare verlichting en Smart City ontwikkelingen. Door wereldwijd onze intelligente straatverlichtingstechnologie te implementeren zullen we de ontwikkeling van Smart City en Internet of Things een enorme boost geven.”

Chintan Shah,CEO

Tvilight wil de investering gebruiken om de activiteiten in het buitenland uit te breiden. Ze gebruiken niet alleen de financiële middelen, maar ook de enorme kennis van Osram. Het bedrijf wil de sensoren ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit te kunnen meten. Lichtproducent Osram ziet het binnenhalen van Tvilight als een slimme manier om snel kennis en ervaring op te doen met intelligente straatverlichting en sensoren.Het Groningse bedrijf van oprichter Chintan Shah is van oorsprong een spin-off van de Technische Universiteit van Delft. Het hoofdkantoor zetelt nu in Groningen en daarnaast heeft Tvilight vestigingen in Amsterdam en India. Afgelopen jaar zette het bedrijf zo’n twee miljoen euro om. Er werken nu nog veertig mensen.

By Redactie

Published on November 7, 2016

From: Groninger Internet Courant