Skip to main content
News

Osram investeert in IoT-lantaarnpalen

Duitse lampenfabrikant investeert in Nederlands Tvilight
De Duitse gloeilampenfabrikant Osram neemt een minderheidsbelang in het Nederlandse bedrijf Tvilight. Die start-up uit Groningen maakt slimme straatlantaarns die uitgerust zijn met sensoren. Naast Osram steekt investeerder van het eerste uur Ponooc groeikapitaal in het bedrijf. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Met het extra kapitaal wil Tvilight internationaal groeien. Het bedrijf heeft al kantoren in India. Daarnaast gaat de start-up nauw samenwerken met Osram, die de investering ziet als een mogelijkheid om zijn armaturen en lichtsystemen ook toepasbaar te maken voor het internet of things (IoT).

Tvilight is gespecialiseerd in het ontwikkelen van sensoren, draadloze controllers en managementsoftware voor intelligente openbare verlichting. Met behulp van de sensortechnologie kunnen bijvoorbeeld lantaarnpalen dimmen wanneer er geen verkeer is, zodat ze minder energie hoeven te verbruiken.De start-up is in 2012 opgericht. Het bedrijf komt voort uit de TU in Delft, maar is tegenwoordig in Groningen gevestigd. De lantaarnpalen van Tvilght staan in dertig Nederlandse steden en in plaatsen als Seoul, Istanbul, Keulen en Berlijn. Ook levert het bedrijf slimme verlichting aan Schiphol en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

By Rik Sanders

Published on November 7, 2016

From: Computable