Skip to main content
News

Tvilight kan met Duitse Osram wereldmarkt op

By November 7, 2016February 8th, 2020No Comments

De Duitse lampenfabriek Osram neemt een groot belang in Tvilight, leverancier van apparatuur voor slimme lantaarns. De Groningers kunnen daarmee de wereldmarkt op.

Tvilight maakt verlichting slimmer. Het bedrijf levert sensoren die bij het signaleren van verkeersdeelnemers lampen doen ontsteken en na passage de lampen weer dimmen. Ofwel een combinatie van veilig verkeer en energiebesparing. De systemen vinden niet alleen hun weg in het verkeer, maar ook op bijvoorbeeld NS-stations.

Internationaal

Het door Chintan Shah (36) opgerichte bedrijf bestaat nu vier jaar. Er werken veertig mensen aan honderd projecten in Nederland, Duitsland en enkele andere landen, waaronder Zuid-Korea alsmede India, het geboorteland van Shah. Dat alles is goed voor een jaaromzet van 2 miljoen euro. Wat dit betekent voor de omvang van zijn bedrijf is onduidelijk. “We schalen het bedrijf op naar waar de markt is.”

Tvilight wil groeien, maar loopt tegen het probleem aan dat het voor veel opdrachtgevende partijen financieel te klein is. Ze vinden het te riskant om voor grote deals met het bedrijf in zee te gaan. Reden voor directeur Shah om te zoeken naar een internationaal financieel sterke partner. Dat Osram daartoe bereid is gevonden, stemt hem ‘tot grote dankbaarheid’. Tvilight krijgt daarmee gemakkelijker toegang tot de wereldmarkt, stelt hij.

Partnerschap

Osram neemt een belang van 47,5 procent in Tvilight, waarvan Wijnand Pon met zijn investeringsbedrijf Ponooc al aandeelhouder voor de lange termijn is. Financiële details over de deal zegt Shah niet te mogen verstrekken. Wel dat er bewust is gekozen voor een een minderheidsbelang voor Osram.

“Beschouw het als een goed partnerschap, niet als huwelijk, we willen in de markt zelfstandig kunnen blijven opereren. We leveren namelijk onze sensoren ook aan andere lampenfabrieken, waaronder bij voorbeeld Philips Lighting. Dat is helemaal niet vreemd. Je kunt ons bedrijf vergelijken met Intel. Heel veel computermerken maken gebruik van Intelchips. De lichtfabrikanten maken trouwens vaak ook al gebruik van elkaars onderdelen. ”

Chintan Shah,CEO

Mogelijkheden sensoren

In ons land maken dertig gemeenten nu gebruik van het Tvilight-systeem. Een grote Duitse opdracht ligt in het verschiet. Het systeem is op Texel toegepast om lichthinder te beteugelen. Het gebruik van sensoren op lichtmasten krijgt een steeds bredere toepassing. Zo loopt in Den Haag een proef met het meten van de luchtkwaliteit. Ook kunnen de sensoren worden gebruikt voor het beïnvloeden van bijvoorbeeld verkeerslichten en voor gebruik in parkeergarages. Shah richt zich niet op het gebruik ervan in woningen.

Tvilight ontwikkelt de apparatuur, maar besteedt de productie uit aan fabrikanten in Duitsland en Polen. De komst van Added in het Philipspand in Emmen biedt volgens Shah mogelijkheden om ook in Nederland Tvilight sensoren te produceren.

By Dick Offringa

Published on November 7, 2016

From: DVHN