Skip to main content
News

Slimme straatlantaarns: 80% minder energie

Terwijl zijn vliegtuig Schiphol naderde, zag Chintan Shah al die straatverlichting langs een dicht netwerk van bijna verlaten straten. Dat moet toch slimmer kunnen, dacht hij. Hij ontwierp een bewegingssensor voor straatlantaarns.

“Alleen al in Europa branden er elke nacht maar liefst 91 miljoen straatlantaarns. Samen zorgen ze voor een elektriciteitsrekening van meer dan 10 miljard euro. De bijbehorende CO2-uitstoot bedraagt meer dan 40 miljoen ton per jaar.”

Chintan Shah,CEO

De door Tvilight ontwikkelde software zorgt dat het systeem de verschillende weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers of automobilisten kan herkennen. Ook worden allerlei verstorende elementen uitgefilterd. De straatverlichting gaat dus niet feller branden door bijvoorbeeld sneeuw of langslopende of vliegende dieren. Een speciaal controlesysteem stuurt een melding naar de gebruiker als een lamp beschadigd of kapot is. Dat zorgt voor een enorme efficiencywinst. De straatverlichting hoeft nu niet meer tweemaal per jaar handmatig gecontroleerd te worden.

By Team Nudge

Published on August 20, 2014

From: https://www.nudge.nl/blog/2014/08/20/slimme-straatlantaarns-80-minder-energie/