Skip to main content
News

Van cool idee tot startup: slimme verlichting

INTERVIEW – Wij lijken het gewend te zijn dat overal op straat licht brand, maar staan we er wel eens bij stil wat dit aan energie kost? Om de straatlantaarns in Europa te laten branden (in totaal zo’n 91 miljoen stuks) wordt 40 miljoen ton CO2-uitstoot verbruikt. Nu de voorraad fossiele brandstoffen op dreigt te raken, is dit een groot probleem. Dit bracht Chintah Shah op een idee: lichtsensoren die aanspringen als er iemand aankomt.

“Er is heel bewust gekozen voor medewerkers uit verschillende delen van de wereld. Door deze mix hebben we verschillende manieren van kijken. We zijn een grote familie en als we op vrijdagmiddag gezellig zitten te borrelen, komen de ideeën op.”

Feliz Zorluer

Prorail maakt al gebruik van de slimme verlichting. Ook gemeenten in Australië, Korea en Canada hebben het licht gezien. Nu wil Tvilight andere gemeenten over de streep trekken. Wij vinden dat deze verandering sneller kan, het is een goede investering. We willen bekend worden en we willen dat mensen inzien hoe belangrijk deze verduurzaming is. Eigenlijk zouden wij als burgers ook zelf naar de gemeente moeten stappen met onze ideeën.

By Merel Hendriks

Published on August 26, 2014

From: https://www.oneworld.nl/toekomstdenkers/aarde/van-cool-idee-tot-startup-slimme-verlichting